Biografie A. Koupetsian

De kubist Aram Koupetsian (1928-2017) werkte volledig volgens de traditie van de Armeense volkscultuur met zijn wereldberoemde iconen, fresco’s, keramiek en mozaïeken.

Muziek
De afgelopen jaren raakte Aram Koupetsian gefascineerd door het thema “concert & muziek”. Op basis van een aantal vaste beelden (onder andere violen en muziekbladen) maakt hij virtuoze composities die zijn uitgegroeid tot zijn unieke handelsmerk.
De schilderijen van Koupetsian ademen technisch vakmanschap in combinatie met een sprankelende vorm- en kleurentaal. Het kleurgebruik doet denken aan het werk van de wereldberoemde Martyros Saryan, waarbij Koupetsian een aantal jaren in de leer was.

Volkskunst
De kunst van Koupetsian heeft raakvlakken met de oude Armeense keramiek, fresco’s, iconen en mozaïeken. Deze Armeense kunst wordt de ‘spiegel van Azië’ genoemd.
Beelden uit deze middeleeuwse volkskunst vinden we niet alleen terug in het surrealisme uit de vorige eeuw, maar ook in het synthetisch kubisme (1905-1915) van Pablo Picasso en Georges Braque. De kunst van Koupetsian op zijn beurt is weliswaar synthetisch kubistisch van aard, maar doet tegelijkertijd zeer grafisch aan. Het is bijzonder te zien dat Koupetsian in staat is om met dit uitbundige spel van lijnen en kleuren evengoed diepte te brengen in zijn composities.
In dat opzicht is hij een ware colorist: een schilder die verschillende kleuren aan elkaar kan schilderen’.

Internationaal
Koupetsian exposeert al enkele jaren in Europa en Amerika. Vooral in Frankrijk en Spanje wordt zijn kunst zeer positief gerecenseerd.